Menu

Buskisteater – många olika typer av humor

”Buskis” är ett smeknamn på det som kallas folklustspel, och är egentligen en förkortning av ”buskteater”. Det syftar på att folklustspel ofta arrangeras på friluftsteatrar, det vill säga ”i buskarna”. Så som namnet antyder är folklustspel just folkliga, och trots att det är en form av teater anses de inte ingå i finkulturen, utan är snarare en del av populärkulturen. Buskisteatern var som mest populär under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det är därför de allra flesta buskisarna än idag utspelar sig i miljöer från den perioden.

Det är flera olika typer av humor som gör att buskisteatrar är roliga. Ett mycket vanligt inslag är till exempel fars, som kan sägas vara en egen genre av komedi. Den bygger på situationskomik, och de roliga situationerna byggs upp genom en invecklad handling där missförstånd, förvecklingar och lögner gör att karaktärerna hamnar i allt svårare (och roliga) knipor.

Något annat som ofta förekommer i buskisteatrar är fräckisar, det vill säga skämt där själva poängen anspelar på sex, sexualitet eller naturbehov. Även situationskomiken i buskisar är ofta baserade på sexuella relationer. En typ av fräckisar som inte förekommer i buskisar är dock de vars poäng involverar sexleksaker, eftersom buskisar som sagt vanligtvis utspelar sig i början av 1900-talet, och sexleksaker inte var vanligt förekommande då.

En komikerduo som förknippas starkt med både fräckisar och buskisteater är Stefan och Krister, eller Stefan Gerhardsson och Krister Classon, som deras fulla namn är. Duon började jobba tillsammans år 1981, och deras genombrott kom år 1988 i samband med revyn Skåpbubblor. Därefter har Stefan och Krister på något sätt varit involverad i en mängd folklustspel ända fram till idag, till exempel Hemvärn & påssjuka, Bröstsim & gubbsjuka, Snålvatten och jäkelskap och Campa i klaveret. Många av dessa har satts upp på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, som byggdes år 1995 som Stefan och Kristers egen scenanläggning. I många av deras farser har också Stefan och Kristers karaktärer Birger och Olvert medverkat, och även om man inte tittar mycket på buskisteater finns det knappt någon i Sverige som inte känner igen Birgers röda tröja, orange basker och runda glasögon. De har på många sätt blivit en symbol för den svenska buskisteatern.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram