Menu

Komiker och egen företagare

Bakom alla skratt och skämt står ofta en ensam företagare som utövar komikeryrket för att helt enkelt livnära sig. Att ha företag och göra ”allvar” av den humoristiska tillvaron är dock något som ofta kommer efterhand. Sällan är ordningen tvärtom utan företagsbildningen blir ett faktum när skämten blir fler!

Det är inte många som vet hur det fungerar i praktiken att livnära sig som komiker, men i den här artikeln får du veta alla detaljer. Från att välja bolagsform till att hyra kontorshotell för månadens skrivbordsdagar.

Jobb från kontorshotell

Du som arbetar som komiker har förmodligen en vardag som kombinerar resande med stillasittande skrivbordsarbete. Så kallade ”gig” kan äga rum runt om i landet någon gång per vecka eller mer frekvent under korta perioder. Däremellan gäller det att jobba med manus, innehåll och även måsten som administration och bokföring.

Att kosta på ett dyrt kontor för skrivbordsdagarna är inte hållbart i längden utan här är tipset att se på andra lösningar. I branschen är det många komiker som använder professionella kontorshotell för att få jobbet gjort mellan gig och andra event. Ett kontorshotell är inte bara praktiskt utan även lönsamt då det utgår från ett flexibelt hyresavtal. Du kan dessutom räkna med att kontorshotell har en ”bra” adress oavsett om det gäller att ha viktiga kundmöten eller smidig parkering.

Livet som komiker innebär faktiskt en hel del ensamma stunder eftersom du inte ingår i en pjäs eller ensemble som exempelvis skådespelare. Sett till den biten är ett kontorshotell ett socialt inslag då du jobbar i en öppen kontorsmiljö med fler egna företagare. Att låsa in dig på ett eget litet kontor någon gång ibland gör att du känner dig ensam i onödan!

Vilken bolagsform är bäst?

När det gäller den byråkratiska inramningen av livet som komiker är valet ingen självklarhet. Du måste först och främst utgå från den egna verksamheten för att se vilket alternativ som är mest lämpligt. En del väljer att starta ett aktiebolag redan från start för att skapa goda förutsättningar för expansion och även mer trygghet som företagare. Andra bedömer det istället som mer logiskt att bedriva verksamheten som egen firma och då med enklare struktur än den tidigare nämnda bolagsformen.

Det bästa tipset är att föra en dialog med en expert i ämnet som förklarar skillnaderna mellan de olika företagsalternativen. Kom ihåg att du alltid ska betala skatt oavsett bolagsform, men uppläggen ser annorlunda ut.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram