Menu

Bjud hem vänner på rolig filmkväll

Vad passar bättre än en rolig film när du bjuder över vännerna eller bara ska ha ett vanligt fredagsmys i soffan? Det är något som passar de flesta, från små barn till äldre människor, vilket gör det till det perfekta valet för nästan alla sammanhang. Det finns gott om filmer att välja på, men vi vill slå ett slag för att kolla på någon av de svenska klassikerna. En utmaning idag när man ska samordna film till många olika människor är att streamingtjänsterna gjort att alla redan sett allt. Då är det lämpligt att gå tillbaka i tiden och välja någon av de filmer alla kanske sett, men för länge sen.

Glöm inte inramningen

För att ordna en filmkväll gäller det att få till inramningen ordentligt. Mörklägg rummet så att filmen ska kunna upplevas i sitt bästa ljus. Poppa popcorn eller gör iordning andra snacks. Köp hem ett par flaskor vin från https://vinoteket.se/ att bjuda på. Köp gärna en blandad låda med olika vintyper för att det ska finnas något åt alla smaker. Plocka gärna med en flaska bubbel eller två också. Se till att alla har bra sittplatser. Om inte sofforna räcker till kan ett par större kuddar på golvet bli alldeles lagom.

Sällskapsresan-filmerna

Sällskapsresan-filmerna är odödliga klassiker. Kanske särskilt de två första. Det gör att de är perfekta att visa när du bjuder hem folk. Varför inte ordna en temafest och se till att de du har bjudit får klä ut sig till de folkkära karaktärerna? Det skapar en extra krydda när dina gäster får gräva djupt i garderoberna för att hitta de där kläderna som inte sett dagens ljus sedan 80-talet.

Drömkåken

Drömkåken med Björn Skifs kom 1993 och är, vågar vi påstå, nästan bortglömd idag. Det är synd för det är en äldre svensk film som håller än idag. Den bjuder dessutom på oerhört mycket igenkänningshumor för den som någonsin gett sig på ett renoveringsprojekt.

Torsk på Tallin

Denna klassiker från Killinggänget klassar kanske snarare in som en tragikomisk film. Men det är definitivt en klassiker som fallit lite i skymundan. Det är dock en film man definitivt kan se om och som håller än idag. Det absurda persongalleriet gör att den kanske framförallt passar för vuxna och för lite äldre tonåringar. Men om det är sådana du har på besök är det här ett givet val.

Kopps

Det här är en av få riktigt bra svenska slapstickfilmer som sågs av nästan 800 000 personer på bio när den släpptes. Den handlar om ett gäng småstadspoliser som av rädsla för att förlora jobben själva börjar begå brott. Många skratt utlovas!

Tomten är far till alla barnen

Det här är en av de riktigt klassiska svenska komedierna. Den lyckas blanda humor med ångestfyllt allvar på ett unikt sett. Det är lika mycket Bergman som klassisk förväxlingskomedi. Det är överlag en väldigt välspelad film som brukar visas på TV runt jul. Men den håller definitivt att ses även under andra årstider.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram