Menu

Petra Mede

Petra Mede föddes år 1970 i Stockholm, men växte upp i Partille utanför Göteborg. Hennes väg in i komiken var krokig, då hon till en början utbildade sig till balettdansare vid Balettakademien. En ryggskada gjorde dock att hon tvingades sluta när hon var 20 år gammal. Hon arbetade därefter under en period som stockholmsguide, och har även en kandidat i franska. År 2005 deltog hon dock i en amatörtävling i ståuppkomik, och framgången där gjorde att hon slog in på humorbanan. År 2007 utsågs hon till Bästa nykomling på Svenska Stand up-galan, och två år senare hade utmärkelsen uppgraderats till Årets kvinnliga komiker.

Peta Mede har under de senaste åren också kommit att förknippas med ett helt annat sammanhang än ståuppkomik, nämligen Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hennes resa in i schlagervärlden började med att hon tog över efter Kristian Luuk som programledare för Melodifestivalen år 2009. Därefter såg Mellofans inte mycket av Mede förrän hon återvände med buller och bång år 2013, efter att Sverige vunnit Eurovision Song Contest år 2012, och skulle vara värd för musiktävlingen året därefter. Det meddelades då att Petra Mede skulle leda Eurovision Song Contest år 2013, vilket var första gången på mycket länge som tävlingen leddes av en ensam programledare, för att inte tala om en ensam kvinna. Det var dessutom första gången någonsin som semifinalerna bara hade en enda programledare. Efter en mycket framgångsrikt arrangerad tävling blev Mede något av en fanfavorit bland Eurovision-fans över hela världen, och hon inbjöds därför att tillsammans med Graham Norton leda galan för att fira ESC:s 60-årsjubileum år 2015. Eurovision-vågen fortsatte i och med att Sverige återigen vann ESC det året, och fick agera värdland år 2016. Då fick Mede återigen axla programledarrollen, men denna gång fick hon sällskap av 2015 års vinnare, Måns Zelmerlöw. Denna duo programledare har röstats fram som de mest populära programledarna av ESC under 2010-talet av fans till Eurovision.

Om du själv drömmer om att stå på scen som Petra Mede, som komiker, programledare, artist eller alla tre, men du kämpar med problem som scenskräck eller ångest inför att tala inför publik, kan du kontakta Competencer för att få hjälp med coachning och terapi för att överkomma dina hinder och förverkliga din dröm. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram