Menu

Överraskningseffekten

 

Inom humorn finns även något som brukar kallas för överraskningseffekten, Med detta menar man att man blir överraskad av någonting som någon säger och har inte alls förväntat sig detta uttalande. Visst har man någon gång blivit riktigt överraskad över ett uttalande och tänkt menar den här personen allvar? Eller kan detta verkligen stämma? Detta är en av de vanligaste frågorna som man väljer att ställa sig när man läser något som man inte riktigt begriper.

Ett exempel på detta kan vara att ett ord kan ha helt olika betydelser, exempelvis när någon använder ordet mus. Kanske är det djuret som man tänker på eller är det kvinnas könsorgan? Mus kan nämligen vara en benämning för det kvinnliga könsorganet. På så sätt uppstår en överraskningseffekt för att du själv inte har varit beredd på att det här ordet ska dyka upp, samt vilken betydelse det egentligen har.

 

En annan beskrivning av att humor kan vara en överraskningseffekt är att humorns essens bygger helt på att humorn ska komma från en bekant (eller varför inte en Goofy young man, with full beard and moustache and wild hair style, screams with joy. Studio portrait over white. Space for your text.intressant) del samt även en del som ska få det hela att bli överraskande. Om man ger ett exempel på detta menar man exempelvis de medlemmar som finns i Galenskaperna samt After Shave, dock består ett skämt här av hundra procent överraskning samt lika stor andel av självklarhet. Därför kan man summera det som att ett skämt består av tvåhundra procent känslor som visas rätt omgående. Om man enbart tittar på den bekanta situationen, kommer publiken man tilltalar att på något sätt gissa sig fram till hur berättelsen man berättar kommer att sluta.

Ett annat exempel på detta är att nästa steg av det första, blir helt enkelt en presentation, av något som är helt oväntat ur synvinkeln som kommer från publiken eller genom att en omtolkning görs av situationen. Är det så att den här omtolkningen (som ser till att bryta publikens förväntningar) sker på ett mycket trovärdigt sätt (ett exempel här kan vara att tolkningen bygger på olika syn från yrkesgrupper i en och samma situation) som snarare är slumpmässig brukar man säga att det framkallar humor. Mer om detta kan läsas här i examensarbetet som är skriven av person i Stockholm.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram