Menu

Var hittar man material till standup?

Vardagen är den plats där man hittar det bästa stoffet för en stand up-föreställning. Det händer mycket dråpligt i den egna vardagen. Man kan även låna idéer från andra människors liv. Det är så med stand up-komik att man gärna skämtar om sådant som människor kan känna igen sig i. Det är denna igenkänningseffekt som skapar komiken. När publiken kan identifiera sig med sina egna erfarenheter kan man dra ner ordentliga skrattsalvor. Galghumor; att balansera på gränsen till det förbjudna och det som egentligen inte går att skämta om. Om du inte själv kan skriva ihop ett fungerande manus med bra skämt och slapsticks så samarbeta med någon som är bra på det, men inte vill uppträda inför folk. Teamwork.

Igenkänningens komik.

Skratta åt sig själv.

För att lyckas som stand up-komiker så behöver man vara bra på att återge vardagshändelser och se det komiska i den grå vardagen. Att se komiken i något så ordinärt som en Flyttstädning Växjö eller att glömma sitt barn på dagis är vad som skapar en stor stand up-komiker. Jonas Gardell använde sig till exempel av en återkommande mening i ett av sina gamla stand up-föreställningar; ”Men barnen!!! Jag hade glömt dem på dagis!” det är oerhört vardagsnära och fullkomligt möjligt. Att Gardell upprepade detta med komiska, överdrivna gester gjorde numret till en succé. Det behöver inte vara svårare än så.

Team work.

Har man själv inte den fantasi som krävs men däremot är i besittning av en komisk ådra och karisma så kan man välja att samarbeta med någon för att skapa bra manus för en stand up. Det kan hända vad som helst med ett gott samarbete. Det blir dubbelt så bra när två kreativa personer slår sina huvuden ihop och jobbar på bra skämt och genialiska one liners. Och så är det ju roligt att samarbeta dessutom.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram