Menu

Humor gör livet enklare

Humor i arbetslivet

Humor kan vara hur man säger något, själva tonfallet. När stängningsdags närmar sig på Grönsakstorget och försäljaren säger sin ramsa : stänger snart stänger snart, blir det komiskt. Ungefär som om alla på torget var tillbaka på dagisnivå.

Vid gamla tiders hov, fanns det narrar vars uppgift var att med sång och pantomim driva med beslutsfattare och hovmän. De var sanningssägare och hade privilegiet att säga det som ingen annan vågade. I de ständiga intrigerna, fyllde de en funktion och sanktionerades av kungen. Det var helt enkelt inte möjligt att sköta landets affärer med gravallvarlig min dag efter dag, eftersom alla etikettsregler gjorde livet outhärdligt.

Humor är en faktor att räkna med i arbetslivet. Chefen intervjuar en person som har sinne för humor och kommer fram till personen passar perfekt i kontorslandskapet för att lätta upp stämningen. En sådan person är bra att anställa, eftersom en arbetsdag ibland kan kännas lång även med fikapauser. Den som har lite knep för att få tiden att gå fortare blir uppskattad.

Vardagens hjälte

Kalle Anka var en karikatyr av en genomsnittsamerikan som kämpar men aldrig når toppen. Han är ofta arg och irriterad på småsaker, han har stora planer som alltid går i stöpet, men trots alla motgångar kämpar han vidare. Janne Långben, hans kumpan, är en förlorare som inte orkar med ekorrhjulet, han är jovialisk och utan ambitioner, man skulle kunna kalla honom en förtidspensionär. Läsaren känner säkert igen typerna från sitt egen vardagsliv, och ler igenkännande.

Att se barn utklädda till vuxna har också en avkopplande inverkan på människor. Att se en liten flicka i aftonklänning och höga klackar, och en pojke i plommonstop och kostym som använder ett vuxet språk gör att vuxenlivet avdramatiseras och får oss att skratta. Barn formas tidigt till små individer och nu finns det möjligheter för barn att skapa sig en mogen garderob hos kidsbrandstore som säljer märkeskläder för barn.

Att bli barn på nytt

Maskeradbaler kan vara ett bra sätt för människor att locka fram sina verkliga jag och koppla av. Du ser en förklädd dam som du inte känner och går fram och pratar och eftersom ni bägge är oigenkännliga så känner du dig bekväm, och konversationen flyter lätt. Att klä ut sig i olika dräkter gör folk på gott humör och skapar en gräns mot arbetslivets disciplin och ordning.

När vardagslivet blir alltför konformt och vi är trötta på de roller vi tvingas spela mot arbetsgivare, vänner, familj och regering, vänder vi oss till humorn som en motvikt. När du hittat på ett roligt rim, eller sjunger på en komisk sångtext så hittar du tillbaka till något enkelt. På samma sätt blir du uppmuntrad när du ser filmen om tönten Austin Powers som mot alla odds lyckas förföra en snygging. Är det så att vi krånglar till livet för mycket?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram