Menu

Vad är humor?

 

Vad är humor? Det här är en känsla som har förmågan att hos andra människor, situationer eller saker se till att framkalla glädjekänslor. För att kunna uppfatta det som är roligt i en situation så krävs det att man har ett sinne för just humor, något som alla människor mer eller mindre har. Dock är det viktigt att påpeka att det finns rätt många faktorer, som är individuella, och som ser till hur en enskild person ser det roliga i en händelse. Det finns ett par variabler som är rätt avgörande för hur roligt man tycker något är. Dessa är:

  • Kultur
  • Geografisk plats
  • Mognadsnivå
  • Kontext
  • Utbildningsnivå

 

Humorn skiljer sig en hel del beroende på hur gammal man är och vad man tycker är kul. När det kommer till barn och deras humor, tycker de att det allra roligaste är den fysiska humorn. three smiling fingers that are very happy to be friends, family conceptEtt exempel på detta är bland annat slapstick (det är en typ av humor som är ”våldsam” i sin mening). När det kommer till humorn som är av satir karaktär så krävs det mycket djupare förståelse av detta och även för den personen som det riktar sig mot. Här kan det ofta röra sig om något som kallas samhällskritik och kräver därmed att det är en publik som är tillräckligt vuxen.

Genom att man är rolig och kan få många att skratta, att ha den konsten, brukar benämnas som komik. Komedi är den formen som man brukar kalla när det kommer till skönlitterära samt filmiska genre som är mer eller mindre förknippade med humor.

Idag finns det rätt många filmer som är roliga och som är utspelade efter genren komedi och det är rätt populärt som passar både barn som vuxna. Några tips på filmer som har genren komedi är bland annat: Step Brothers, Snatch, Superbad, The angry birds movie med mera som kan ses på netflix.se. När det kommer till komik så kan man ofta boka in att gå på komikerscen, där finns en rad olika stand up komiker som ser till att skämta om allt mellan himmel och jord för att få dig att skratta. Många tycker att detta är väldigt intressant och det finns idag väldigt brett inom Sverige och är väldigt populärt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram