Menu

Humorns struktur

 

Som med allt annat har även humor en så kallad struktur som kan följas för att uppnå det som ska vara roligt. Det som en humor brukar delas in i är bland annat kontrastverkan, som säger sig själv att humorn i sig bygger på att alla möjliga olika kontraster mellan ett flertal helt olika element som samspelar med varandra. Dessa olika kontraster som finns är det här följande som benämns:

  • Det finns ett samspel mellan det som kallas för det sublima, samt det som är det löjliga.

För att förklara det sublima mer brukar det oftast kännetecknas att det är en upphöjdhet, som är i sig transcendent, samt har en värdig storhet i både det intellektuella, fysiska, konstnärliga samt moraliska avseendet. Det löjliga i sig behöver inte förklaras, utan det menas med det som ”löjligt” definieras som.

  • I språket finns ett par symboler som är precisa och det kan ske ett brott som ser till att de förväntade tolkningarna man ska ha av symbolerna, har man inte kunnat föreställa sig.
  • I samhället finns det spelregler, samt dess luckor för att kunna se kontraster i livet.
  • Det kan finnas olika syn som man kan ha som människor. En syn kan handla om hur man verkligen ser på livet och kontrasten på detta kan vara att man har en helt annan syn på livet i allmänhet.

Funny retro nerd preparing for a date isolated on blue background

När två av dessa element som har stämplats här, ”krockar” med varandra i något som kallas skämt, ser publiken till att korrigera allt det man har haft som en omvärldstolkning. Det här är orsaken till att skämt i vissa fall enbart är roliga den första gången man hör dem.

Det kan ses som ett aprilskämt där man ser att en tunnelbanevagn är på helt fel plats. Föremål kan i sig bli roliga på tre helt olika sätt och dessa är:

  • Genom att du som person befinner dig på ett ställe som är rätt ovanligt.
  • Genom att du som person beter dig på ett helt annorlunda sätt än vanligt.
  • Genom att du som person väljer att ha på dig helt fel storlek

Så man kan säga att det flesta skämt som är visuella, passar in i någon av dessa kategorier och mer om detta kan läsas i en uppsats här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram