Menu

Galenskaparna och After Shave

Från början var dessa två olika grupper. Galenskaparna var en humorgrupp som bildades år 1978 i Trollhättan. Medlemmarna var bröderna Claes och Anders Eriksson samt Kerstin Granlund. After Shave var, som namnet antyder, en barbershopgrupp som bildades år 1979 i Göteborg. Medlemmarna i After Shave bestod av Jan Rippe, Per Fritzell, Peter Rangmar och Knut Agnred. År 1982 gick de båda grupperna ihop och startade ett samarbete och resten är historia.

Gemensamma projekt

Galenskaparna ville få in mera musik i sina framträdanden och After Shave hade många inslag av humor i sin sång. Anders Eriksson kände några i gruppen och tog kontakt. Deras första gemensamma revy hette ”Skruven är lös”. Den gick av stapeln år 1982 och blev en succé i Göteborg. Därefter följde ”Träsmak” år 1983 och ”Cyklar” år 1985. Alla blev stora framgångar, särskilt efter att tv-publiken fått se föreställningarna under 1985. De betraktades efter det som en enda grupp, Galenskaparna och After Shave.

Rikskända

År 1986 kom TV-serien ”Macken”, en serie som numera blivit kultförklarad. Serien bestod av musikaliska inslag och sketcher och handlade om ett brödrapar, Roy och Roger, spelade av Anders Eriksson som Roy och Jan Rippe som Roger. Dessa båda äger en mack tillsammans, därav seriens namn. Några av figurerna i serien var ständigt återkommande, till exempel en försynt beige man, spelad av Claes Eriksson, som kom till macken i varje avsnitt i sin Volvo 240 men aldrig vågade säga vad han ville. Han har en fru, lite förvånande med tanke på hans tafatthet. Kanske han hittade henne på någon dejting-sida som till exempel Match där man kan hitta sin potentiella framtida partner. Vi har också den påstridige mannen, spelad av Peter Rangmar, som letar efter sin vita Opel som mack-innehavarna på något mystiskt sätt lyckats slarva bort. Många av figurerna i TV-serien har blivit folkkära och ledmotivet till ”Macken” sjöngs av olika artister vid varje avsnitt. Först ut var Björn Skifs.

Revyer och filmer

Humorgruppen har haft många lyckade produktioner. Revyn ”Grisen i säcken” är en av de mest populära. Den spelades på Lorensbergsteatern i Göteborg under två och ett halvt år, för utsålda hus. År 1992 sändes revyn i TV och titel-låten ”Grisen i säcken” låg på Svensktoppens första plats i hela sju veckor. År 1991 gjorde Galenskaparna och After Shave filmen ”Stinsen brinner”, också den mycket framgångsrik. Handlingen utspelar sig runt den fiktiva stationen i Svedum och handlar om tjurskalliga människor som aldrig kan erkänna ens ett uppenbart fel, och vad konsekvenserna kan bli av detta beteende.

Vad hände sedan?

Galenskaparna och After Shave gör fortfarande saker tillsammans men ursprungsgruppen har inte samma medlemmar. Peter Rangmar gick tragiskt bort år 1997 i hudcancer. Kerstin Granlund klev av scenen 2011 men arbetar fortfarande i gruppen som regiassistent, bland annat. År 2016 uppförde gruppen ”Macken 30 år” på scen och i år 2019 ”Fredagsmys eller ska vi ha chips?”. Detta för att nämna något av det gruppen sysslat med efter ”Macken”. Många av deras låtar har blivit lika folkkära som deras figurer. Vem minns inte ”Gött å leva”, ”Husvagn” och ”Säng säng säng” för att nämna några.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram