Menu

Situationskomedi och var den kommer ifrån

Situationskomedi är en form av komedi som uppstod först i radio. Det kallas på engelska för sitcom och det är idag väldigt vanligt upplägg för humoristiska dramaserier. Du har säkerligen sett både amerikanska och svenska situationskomedier om du zappat på TV:n någon dag. 1989 slog Seinfeld igenom när de tre vännerna som bor i New York skämtar om sig själva och om varandra. Idag finns det hundratal kända sitcoms, till exempel How I met your mother, Modern family, Vänner, the Office med flera. Oftast spelas dessa avsnitt, som är på cirka 30 min, in med en studiopublik. Man kan höra när dessa skrattar sedan i bakgrunden och det brukar vara väldigt uppmuntrande för att fler tittare ska skratta.

Glad man på jobbet

När man skapar en situationskomedi, eller sitcom, så finns det många saker man ska tänka på. Det handlar om allt ifrån hur man tar ett privatlån till att finansiera en uppstart, det vill säga om man inte har tillräckligt med pengar för att göra det, till att skriva manus och välja ut skådespelare. Det är viktigt att man hittar rätt personer som har kemi tillsammans. Om de har roligt tillsammans under filmningen så brukar det här synas väldigt tydligt. Dessutom vill man såklart att de ska funka bra tillsammans under en längre period eftersom man gärna vill spela in flera säsonger. De som det går riktigt bra för har spelat in säsonger under flera år. De serier som barn är med och spelar i är extra roliga då eftersom de åldras med storyn i serien. Sedan kan man såklart välja att endast ha ett visst antal säsongen. Vänner till exempel, hade på förhand bestämt sig för att det endast skulle bli sex säsonger och sedan var det över även om de egentligen skulle kunna fortsätta och tjäna mer pengar på serien.

Kända skådespelerskor

Vänner i solnedgång

Några av de gamla klassikerna inom situationskomedi är Seinfeldt, Vänner och Fraiser. Dessa la grunden för alla de fantastiska serierna vi numera kan följa på TV:n, i mobilen eller på surfplattan. Några av världens bäst betalda skådespelare och skådespelerskor hittar vi faktiskt i den här kategorin. Bland annat är det Sofia Vergara, från Baranquilla i Colombia, som gjort succé i serier Modern Family där hon spelar den unga och snygga Gloria som är gift med Jay som är betydligt mycket äldre och rikare än vad hon är. Sofia Vergara är världens bäst betalda skådespelerska, och hon toppar även männens löner. I Big Bang Theory kan vi följa proffesorerna vid ett universitet när de försöker finna lycka och kärlek i livet. Alla vännerna är en stor familj och en av huvudpersonerna är Kaley Coco som spelar Penny. Hon är tillsammans med en av professorerna, de gifter sig även senare i serien och de hade ett förhållande i det riktiga livet också ett tag. Kaley Coco är även en av världens bäst betalda skådespelerskor och hennes karriär har alltid kretsat kring sitcom.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram